sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kokkisota ja kastikevelho

Jälkimmäinen olen minä ja ensimmäinen oli täydessä käynnissä meidän keittiössä muutama tunti takaperin. Oltiin sodassa kuitenkin selkeästi samalla puolella, yhteisen päämäärän puolesta. Päämääränä täydellinen parsapäivällinen ja ajurina tiukan salitreenin synnyttämä sudennälkä. 

Päätin osata tehdä täydellistä hollandaisekastiketta. Noin vain, ensiyrittämällä. Tunarit harjoittelee, mestareilla se on selkärangassa. Pakko myöntää, ettei se ihan niin mennyt. Käytin pitkästä aikaa veto-oikeuttani ottaa jalat alle ja lähteä ulos kälppimään, kun joku menee pieleen. Ensimmäinen "kastike" nimittäin koostui totaallisen juoksettuneesta keltuaismössöstä, voista, sitruunamehusta ja sitruunan siemenistä... 

Uusi yritys kuitenkin kannatti. Tässä teillekin oikeasti hyvä hollandaisen ohje:


HOLLANDAISE kastike

- 3 keltuaista
- 0,5 dl vettä
- 150-200 g voita
- (ripaus suolaa)
- (ripaus yrttejä)
- 1,5 rkl sitruunamehua

Erottele keltuaiset kattilaan. Vatkaa veden kera vaaleaksi vaahdoksi hellan keskilämmöllä. Vatkaa lujaa! Niin, että tulee hiki. Ja käytä metallista vispilää. Kun vaahto alkaa sakeentua, lisää voi kuutioituna. Vatkaa koko ajan. Laske levyn lämpöä, jotta keltuainen ei ala kypsyä ja kastike juoksettua. 

Lisää lopuksi sitruunamehua. Äläkä unohda vatkata! Maista ja mausta.

Tee hollandaise vain hetkeä ennen tarjoilua. Oikea hollandaise on kuohkea, samettisen pehmeä, sileä ja vaahtomainen.

Parsan ja kastikkeen lisäksi meillä oli pöydässä taas hevospaistia. Kilohinnaltaan jauhelihaan verrattava hevosenliha on tervetullut lisä lihahyllyihin. Paista paisti voissa, rosmariinissa ja mustapippurissa ennen uunia, ja jätä sisälämpö 55 asteeseen, jotta lihan mehevyys säilyy. Kääri paisti sanomalehteen, ja anna sen vetäytyä rauhassa ennen leikkaamista. Sanomalehden määrästä luin joskus, että sunnuntaihesari on ehdottomasti liikaa, arkipäivän Metro puolestaan liian vähän. 

Keväinen sunnuntaiateria parhaimmillaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti