sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Bourgogne viinissä ja padassa


Bourgogne (tai suomalaisittain Burgundi) sijaitsee Keski-Ranskassa ja on ympäri pallon tunnettu mehevistä viineistään. Viini on lähtökohta myös alueen nimikkoruokalajille, burgundilaiselle lihapadalle.

BURGUNDIN PATA 2:lle

- 400 g naudan paistia (esim. ulko- tai kulmapaistia)
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl voita
- 8-10 kpl tuoreita herkkusieniä 
- ison miehen kourallinen salottisipuleita
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 1 tlk (70 g) tomaattipyrettä 
- 4 dl ranskalaista punaviiniä
- 1 dl vettä
- 2 laakerinlehteä
- suolaa
- mustapippuria
- reipas tujaus tuoretta tai kuivattua timjamia

Leikkaa paisti suurehkoiksi paloiksi. Älä nyt ihmeessä silppua sitä liian pieneksi! Tämä on yksi monista lempiaiheistani; en ymmärrä miksi kaupoissa valmiina kuutioina myytävä palapaisti on niin onnettoman pieninä paloina..

Ruskista lihat kahdessa erässä. Jos laitat liikaa lihaa kerrallaan pannuun, pannu kylmenee ja liha päästää kaiken nesteensä ulos. Ja sitähän me emme halua! Kahdessa osassa siis. Käytä ensimmäiseen osaan puolet öljystä ja puolet voista. Ruskista kuumalla pannulla, mausta samalla suolalla, pippurilla ja timjamilla ja lisää pataan. Toista sama toiselle erälle. 

Lisää pannuun pikkuisen öljyä ja pyöräytä puolikkaat salotit, puolikkaat valkosipulin kynnet ja herkkusienet (puolikkaina nämäkin) pannulla. Lisää pikkuisen samoja mausteita ja vippaa pataan nesteineen päivineen. 

Mikäli käytät valurautapataa, voit tässä kohtaa siirtää padan kuumalle levylle. Lisää tomaattipyre, vesi, laakerinlehdet ja viini. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. 

Laita pata 160 asteiseen uuniin. Seuraava osuus on se vaikea: malta mielesi ja hauduta 2-3 tuntia.

Tarjoile riisin tai perunamuusin kera. 


Nauti kylmänä syys- taikka talvi-iltana rakkaassa seurassa. Polttele kynttilöitä ja odota kesää. 

P.s. Burgundin pata on aika helppo pataruoka. Jos et kuitenkaan jaksa tohottaa senkään vertaa, kokeile meidän eilistä kalkkunapaistia! Paisti on nimeltään Sangen Maukas Kalkkunafile ja löytyy sieltä maitokaupan lihahyllyltä. Vinkki! Käytä paistomittaria. Paistin etiketissä on (surkea!) paisto-ohje, jota noudattamalla saat takuuvarmasti kuivaa kalkkunaa. 


Koitetaan kaikki sinnitellä kellojen kääntämisestä huolimatta. Tässä kohtaa mielestäni aina se "kiva, keltainen ja kirpeä syyssää" korvaantuu "perus-iljettävällä, mustaakin mustemmalla marraskuulla". Allekirjoittaneella ei ole mitään patenttiratkaisua syysmasikseen, mutta koitetaan nyt vaikka nautiskella enemmän, pingottaa vähemmän, pitää kropat liikkeessä, nähdä rakkaita tyyppejä (tässä kohtaa suosittelen sisätiloja, sillä ulkona ei fyysisesti NÄE omaa nenänpäätään edemmäs..) ja tietenkin herkutella. 

Poliittisesti valveutunutta vaali-iltaa kaikille kansalaisille. 


1 kommentti:

  1. Padan lihojen alkuperästä voit lukea toisesta blogikirjoituksestani "Ruoka on paras myyntipuhe!". Bosgårdin liha taipui ranskalaiseen pataan mitä parhaiten.

    VastaaPoista