torstai 25. lokakuuta 2012

Kaikille fisua pöytään!

Julistan seuraavaa: kaikille enemmän kalaa lautaselle!

Terveystätien mukaan kalaa tulisi syödä viikottain, jopa 2-3 kertaa viikossa. Jos terveysvaikutukset (D-vitamiini, vähäkalorisuus, hyvät rasvat, jnejnediipadaapa...) eivät oikein nappaa, niin suosittelen lämpimästi ajatustavan muutosta. Syö kalaa ihan vaan siitä ilosta, että se yksinkertaisesti on hyvää!

Varovaisesti ehdottaisin kaikkia hienohelmoja myös opettelemaan kalan käsittelyn alkeet. Mikäli osaat suomustaa kalaa, poistaa fisusta ruodot, fileoida kalan ja poistaa filestä nahan, olet kotikeittiön kuningas. Kun pärjäät kalan kanssa tappelussa, jää lompakkoosi kaiken lisäksi pennosia muuhunkin. Valmiiksi siivottu file on nimittäin melko lailla tyyriimpää kuin ronskimpi kala.

Meillä oli tänään lautasella Sisä-Saimaan muikkuja. Lisukkeena uunissa paahdettua (edellispäiväistä) perunamuusia ja vihersalaattia. Muikut paistettiin voissa, vaikka omasta mielestäni öljyssä paistetut ovat ihan yhtä herkullisia.

PAISTETUT MUIKUT 2:lle hengelle

- 400 g perattuja muikkuja (puolisen kiloa perkaamattomia)
- ruisjauhoa
- suolaa

Paistamiseen
- voita tai öljyä

Tarjoillessa
- sitruunaa voi puristaa fisujen päälle; tuo mukavasti raikkautta

Poista peratuista fileistä selkäruodot käsin. Suolaa fileet. Pyöräytä fileet ruisjauhossa. Paista molemminpuolin voissa/öljyssä kunnes fileet ovat kullanruskeita.

Vinkki! Koska fileet eivät valmistu kaikki kerrallaan, siirrä paistetut fileet uunissa lämmitetylle lautaselle. Laita vielä mikrokupu päälle, niin pysyvät melko lailla kauan lämpinä. Tätähän voi sitten soveltaa myös lettujen paistamiseen ynnä muuhun.


Näin suurisuisille tyypeille kävi taas perinteiset: yhtään valokuvaa muikuista ja lisukkeista lautasella ei maltettu ottaa!!

Mutta että kokkailkaahan kalaa! Ja edellispäiväisen perunamuusin jatkojalostuksesta tuli tosi hyvä mieli.


2 kommenttia:

  1. Mikkelistä kotoisin olevana muikut ovat tietty suurta herkkuani! Kannattaa kokeilla myös friteerattuja neulamuikkuja, herkullista mutta melkoisen energiapitoista ;-)

    VastaaPoista
  2. Ja muikut syödään tietysti fileroimatta. Pieni viilto kidusten alapuolella ja koukataan sisälmykset ulos. Paistetaan kokonaisena!

    VastaaPoista