maanantai 1. lokakuuta 2012

Miksi kukaan ei nykyisin leivo leipää...?

Miksi kukaan ei nykyisin leivo leipää...? Siis leipäleipää, ei aina sämpylöitä. Tätä mietin viimeisenä ajatuksena ennen nukahtamistani eilen illalla. Ajatus jäi muhimaan, ja tänään päätin tarttua jauhopussiin.

Tänään oli varsin tyypillinen maanantai: aikainen herätys ja väsynyt ihminen siirsi kroppansa töihin. Mieli jäi lämpimään peiton alle uneksimaan lempeistä kesätuulista, suolaisesta rantaelämästä ja muista ihanuuksista, jotka ovat tällä hetkellä  ulottumattomissani. Työpäivän jälkeen pääsin nautiskelemaan aidoimmasta Suomen Syksystä: pyöräilyä tihkusateessa ylämäkeen. Kirjaimellisesti rillit huurussa - näitä silmälasipäiden elämän kohokohtia.

Päästyäni kotiin ainut asia, joka jaksoi kiinnostaa oli leipominen. Ei sillä, etteikö things-to-do-listani olisi jo hälyyttävän pitkä. Tänään oli kuitenkin sellainen fiilis, että enkö nyt saisi vain tehdä sitä, mitä mieleni halajaa. Istahdin hetkeksi pohtimaan tätä, ja sosiaalisen median syvyyksistä löysin tämän: http://elamapelissa.duodecim.fi/ep3/.

Tein testin, ja pällistelin hetken tuloksia ihmeissäni. Mielestäni elän varsin terveellistä elämää: ruokavalioni sisältää paljon vihanneksia, hedelmiä, kuituja ja kalaa, liikun melko paljon ja sosiaalinen elämäni on juuri sellaista, kuin haluankin sen olevan. Testin mukaan elinikääni (!!) kuitenkin laskee jatkuva stressi ja tapani kokea arjen epäonnistumiset niin raskaasti. Tuli vähän ilkeä fiilis selkäpiihin...

Testi sinetöi päätöksen: tänäiltana teen jotain itselleni mieluista. Tästä päästään takaisin alkuun - ja leipään:

SIENIFOCACCIA

- 3,5 dl vettä
- 3/4 pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- Provencen yrttejä
- 150 g suppilovahveroita
- kurpitsansiemeniä
- n. 8 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
- 1-2 rkl öljyä tai voita

Päälle:

- Kananmunan valkuainen
- 1 rkl vettä
- basilikaa
- ruohosipulia

Paista sienet pienessä öljytilkassa. Lisää pannulle siemenet ja kuullota. Jäähdytä.

Valmista taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (42 astetta, jos käytät kuivahiivaa). Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita veteen hiiva-jauhoseos, suola, sokeri, yrtit ja jäähtynyt sieni-siemenseos. Alusta taikinaan loput jauhot. Jätä taikina löysähköksi. Lisää lopuksi öljy/voi, ja irroita taikina kulhon reunoilta.

Ripottele päälle vähän jauhoja, ja kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille. Taputtele taikinasta kiekko (halkaisija 20-25 cm). Kohota liinan alla. Ripottele basilika ja ruohosipuli kohonneen leivän päälle. Voitele valkuaisen ja veden seoksella.

Paista n. 45 min. Laske puolessa välissä uunin lämpö 160 asteeseen.



Tiedä häntä, pidensikö leivän leipominen elinikää. Hyvältä se ainakin maistui! Filosofointi sikseen, olen siinä aika huono.

 Summa summarum, kaikkia maanantaipäiviä ei tarvitse käyttää hampaiden kiristelyyn - ainahan voit käyttää siihen maanantain sijaan TIISTAIN!

Oikein stressaavaa ja ikävää viikkoa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti