keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Arabialaisia synttäritunnelmia



Vanhenin vuodella ja juhlistin sitä koko viikonlopun. Synttärien ruokateemaksi valikoitui Tuhat ja Yksi Yötä mausteineen ja yrtteineen. En ollut ikinä ennen kokannut arabialaista, eli koko päivä oltiin jännän äärellä. Illalla pöydän ääressä istui kuitenkin iloinen seurue, joka santsasi toivotusti. Ilmeisesti maistui muillekin!



Menu "B Day"


Kibbeh-pyörykät

Libanonilainen tabbouleh

Jogurttikastiketta


Arabialaista leipää


Mausteinen omenakakku




KIBBEH-PYÖRYKÄT eli täytetyt, mausteiset lammaspullat

8:lle

250 g bulguria
400g karitsan jauhelihaa
300 g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
1 raastettu punasipuli
2 tlk Harissa-mausteseosta
suolaa

Täyte:

5 rkl hienonnettua punasipulia
1,5 dl oliiviöljyä
1 tlk kanelia
1 tlk kuminaa
2 tlk Harissa-mausteseosta
ripaus muskottipähkinää

Liota bulguria runsaassa vedessä n. 15 min. Purista kuivaksi. Raasta sipuli. Valmista jauhelihataikina.

Valmista täyte. Hienonna sipuli, sekoita se öljy-mausteseokseen.

Pyöritä lihapullat. Saavat olla isohkoja. Tuikkaa pullan kylkeen kolo ja täytä se täytteellä. Huom! Tämä ei ole järin helppoa eikä nopeaa. Kannattaa jättää lihapullataikinaa vähän yli, jotta voit ylimäärätaikinalla paikkailla täytettyjä pullia. Tarkoitus tietenkin on, ettei täyte valuisi pullasta ulos.

Paista pulliin kaunis pinta kuumalla pannulla. Lado puolikypsät pullat uunivuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa n. 20 min.


TABBOULEH-SALAATTI

8:lle

4 dl bulguria
keltaisia kirsikkatomaatteja
puolikas kurkku
nippu tuoretta persiljaa
nippu tuoretta minttua
1 silputtu punasipuli
1 sitruunan mehu
suolaa
pippuria
ripaus Harissa-maustetta
oliiviöljyä
(sesamöljyä)

Tarjoiluun:
salaatinlehtiä (esim. rucolaa tai viinisuolaheinää)

Keitä bulgur paketin ohjeen mukaan. Jäähdytä kylmän veden alla siivilässä. Jätä siivilään valumaan. (Pärjäät myös ilman siivilää, ei minullakaan sellaista ollut..)

Pilko salaattiaineet ja silppua yrtit. Sekoita kulhossa. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaan sitruunan mehu salaattiin. Sekoita bulgur joukkoon. Valuta toisen sitruunan puolikkaan mehu bulgurin sekaan. Lisää tujaus oliiviöljyä ja halutessasi pikkuisen sesamöljyä.

Anna maustua parisen tuntia.


JOGURTTIKASTIKE

Tämä on harvinaisen helppo ja yksinkertainen ohje:

-1kg turkkilaista jogurttia. (Meidän purkki ei ollut kastikkeen tekohetkellä täysi, sillä joku rotta oli käynyt nappaamassa sieltä aamupalaksi hunajan kanssa..)
- 1/2 - 1 tuore chili
- hiukan suolaa
- hiukan pippuria
- tujaus paprikajauhetta

Sekoita. That's it.


ARABIALAINEN LEIPÄ...

... on kuten suomalainen sämpylä, mutta ohuempaa ja kuumemmassa uunissa paistettua.

- 5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- n. 1 l puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1/2 dl oliiviöljyä
- suolaa

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen jauhomäärään ja lisää veteen. Lisää suola. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan. Vaivaa kunnolla; tähän pitää saada kunnon sitko! Kun taikina näyttää pizzataikinalta, alkaa se olla valmista. Lisää oliiviöljyä alustuksen loppuvaiheissa.

Kohota 45 min lämpimässä paikassa. Itse kohotan pulla-/leipätaikinan aina mikrossa liinan alla. Kaikille ropelihatuille vielä tarkennuksena: mikro EI siis ole päällä...

Leivo taikinasta pyöreitä palloja. Kohota 20 min. Jauhota kätesi ja lyö pallot lättänöiksi, pyöreiksi, noin puolen sentin paksuiksi levyiksi. Kohota vielä 15-20 min. Paista 250 asteisessa uunissa n. 10 min. Paista ensimmäiset 8 min uunin keskitasolla, ja nosta pelti lopuksi ihan ylätasolle muutamaksi minuutiksi. Näin leivät saavat tummia läikkiä pintaan.


Synttärikakkuun en ota kantaa kokkina, vaan puhtaasti herkuttelijan roolista! Kakussa maistui omena, appelsiini ja piparkakku. Jos marraskuun nyt voi väittää maistuvan hyvältä, maistuisi se tältä kakulta.



Synttäriseurue vietti lämminhenkisen ja hilpeän illan. Kynttilät paloivat ja viini lämmitti. Iines-kissa oli illan klovni: keikisteli kaikille ja kerjäsi huomiota. Saattoipa tuo jotakuta puraistakin...

Liekö ollut mausteet vai mikä, mutta juhlijoiden jano vain yltyi illan edetessä. Onneksi pubista löytyi janoon sammuketta.




Tässä kuvassa pojat ovat kameran takana, eli tässä ei kolmestaan olla kuuden täyden lasin ääressä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti