sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Ruokavalion laajennus - maksaa siitä tykkäämättömälle

Pitäisin itseäni hyvin avoimena ruuan suhteen. Mitä rumempi äyriäinen, sitä enemmän minua kiinnostaa maistaa sitä. Etanat ovat suurinta herkkuani, ja olempa maistanut sian nahkaakin (se ei kyllä ollu hyvää, maistui sitkeältä kengänpohjalta, jossa oli karheita karvoja...). Mutta maksasta en ikinä ole oppinut tykkäämään. Kouluaikoina, kun ruokalassa oli maksaa, jouduin pakenemaan lähikauppaan ja sinnittelemään kolmioleivällä ja banaanilla koulupäivän. En sietänyt edes maksan hajua. Äitini yritti jekuttaa minua ja veljeäni sekoittamalla jauhettua maksaa jauhelihapihveihin. Eipä mennyt läpi..

Sittemmin olen päässyt koulutraumojen yli, ja minua ärsyttää rajoitteisuuteeni maksan suhteen. Asiassa otettiin iso harppaus runsas pari vuotta sitten, kun reilasimme kolme viikkoa pisin Eurooppaa. Tsekissä, Prahassa maistelimme kanan maksaa, joka oli paljon perinteistä naudan maksaa miedompaa. Minulle ei silloin tullut mielenkään, että kanan maksoja voisi saada Suomesta ihan perusmarketista! Viime viikolla kuitenkin huomasin jotain yllättävää: Atrian Chick-tuotemerkillä varustettuna broilerin maksaa saa 300 gramman paketissa pakastealtaasta. Eikun kokeilemaan!

BROILERIN MAKSAA SIPULILLA JA PEKONILLA HÖYSTETTYNÄ

- 300 g broilerin maksaa
- 1-2 punasipulia
- 120 g pekonia
- 3 dl ruokakermaa
- laakerinlehti
- musta- ja valkopippuria
- suolaa
- yrttejä (esim. rakuunaa ja rosmariinia)

Sulata maksaa yön yli jääkaapissa tai 3-4 tuntia huoneenlämmössä.

Pilko sulaneet maksat saksilla pienemmiksi ja paista kuumassa öljyssä n. 3-4 minuuttia. Lisää viipaloitu sipulia ja paloiteltu pekoni. Paista kymmenisen minuuttia. Mausta.

Lisää kerma ja hauduta kannen alla toiset kymmenen minuuttia.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja tuoreen salaatin kanssa. Esimerkiksi Cabernet-Shiraz "Le Grand Noir" sopii kylkeen. (Tässä täyteläisessä ranskalaisessa muutoinkin hinta-laatu-suhde kohdallaan; ostetaan pullo tätä harvase viikonloppu!)






















Suosittelen, mikäli:

- tykkäät maksasta
- et tykkää maksasta
- haluat laajennusta ruokavalioosi ja makumaailmaasi
- etsit budjettiruokia (maksa maksaa n. 2,5e/rasia)
- haluat yllättää perheenjäsenesi/illallisvieraasi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti