sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Punajuuren väristä joulukuuta

Pikkujoulut (vol. 1, 2 ja 3) on nyt vietetty. Tyylikkäästi alkuillasta, kierros känniankkoja puolen yön kieppeillä, loppuilta (...................) ja koko loppuviikonlopun kestäneet päiväunet.

Tänään talvisää houkutteli discodiivan ulos: kuulas, pilviharson takaa loistava talviaurinko, kepeä pakkaslumi ja leipäpaloja vaakkuvat sorsat saivat minut ajattelemaan terveellisiä ajatuksia. Varsinainen nenänvalkaisu saa odottaa perinteistä tammikuista innostusta, mutta pikkuisen voisin vähentää kaamosmasennuksen ehkäisykeinojen välitöntä käyttöä. Käytössä olleet keinot siis koostuvat lähinnä juomingeista ja syömingeistä; mikä nyt mielihyväaisteihin ikinä vaikuttaakaan. Esimerkkinä mainittakoon juhlien jälkeisen aamun pekonihimo: muutaman viime viikon aikana kahdesti on pekonipastaan varatulle pekonipaketille käynyt aamulla kalpaten.

Talvikävely kesti lähemmäs kaksi tuntia, ja nälkä tuli. Safkaa-kokkikirjan innoittamana ryhdyin väkertämään Lindströmin pihvejä. Ohimennen mainittakoon, että lopputulos ei ollut kevyt eikä terveellinen... Mutta herkullinen! Ruokajuomanakin viinin sijaan pelkkää vichyä. Melkein voisi jo nenänvalkaisuksi nimittää.

LINDSTRÖMIN PIHVIT

Kuudelle


3 keskikokoista punajuurta
400 g jauhelihaa
korppujauhoja
loraus maitoa
2 kananmunaa
suolaa
valkopippuria
mustapippuria

Raasta punajuuret pieneksi raasteeksi. Ja kyllä, punajuuri oikeasti on punaista ja värjää kätesi. Käytä muovista leikkuulautaa, sillä puiseen punainen väri takertuu tiukkaan.




Sekoita punajuuriraaste, jauheliha, kananmunat, korppujauhot ja maito. Vaivaa tasaiseksi ja mausta. Paista pihvit voissa/öljyssä molemmin puolin ja lado puolikypsinä uunivuokaan.




SIPULI-KERMAKASTIKE

3 pientä sipulia
3 dl kermaa
mustapippuria
valkopippuria
suolaa

Nyt seuraa reseptin epäterveellinen osuus. Kuullota sipulit voissa/öljyssä ja kaada sekaan kerma. Mausta. Keitä hetken, jotta kerma sakeentuu. 

Kaada uunivuokaan pihvien päälle, ja paista koko komeutta uunissa n. 20 min 180 asteessa.

Tarjoile vaikka perunamuusin kanssa. 




Ei ole terveysruokaa, ei... Vaan onko tuolla aina niin väliä...? Eipä tätä arkena tule tehtyä, sillä punajuurten raastaminen on sen verran työlästä ja suttaavaa puuhaa, ettei se töiden jälkeen tiistaipäivänä paljon nappaa. 

Oma joulunodotukseni alkaa nyt! Luminen maisema ja ulkona punaiseksi kipristyvät posket houkuttelevat riisipuuron keittoon, joululeipien leipomiseen ja piparien paistoon. Hiphei, nyt saa syödä! Vedän takaisin terveyspuheet, ja heittäydyn täysillä jouluun.

Nyt odotan kuitenkin inspiraatiota lähteä kuntosalille. Parhaan inspiraation saa ajattelemalla seuraavasti: reippaalla reenauksella saa syödä enemmän pysyen discodiivan vaatetuksen vaatimassa kunnossa. All for one, superbe!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti