Ihmeellistä, mitä muutama vapaapäivä ja kunnolla nukuttu yö voi tehdä. Mietin, koskahan olen viimeksi viettänyt oikein kunnolla joululomaa. En ainakaan viiteen viime vuoteen. Opiskelijan ilo kun on painaa töitä ja keskeneräisiä projekteja koulujen loma-ajat...
Tänä vuonna on kuitenkin toisin; olen lomalla kaikista mahdollisista velvollisuuksista uuden vuoden alkuun saakka! Jippii! Ensimmäinen joululomapäiväni oli eilen. Leivoin, kokkasin, siivosin, hääräsin, imuroin ja pesin lattioita. Minulle tyypillinen "loma"päivä siis. :)
Olette varmaan kaikki jo tupaten täynnä joulureseptejä. Jos muutaman oman lempparin kuitenkin vielä jakaisin.
Aprikoosi-maustelimppu
2 limppua
- 1/2 l piimää
- 25 g tuorehiivaa
- 1 dl siirappia
- 1 1/2 tl suolaa
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1/2 tl kuminaa
- 250 g liotettuja aprikooseja
- 1 dl voisulaa tai öljyä
- 4 dl grahamjauhoja
- noin 10 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
- siirappi-vesiseosta
Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. (Lämmin piimä haisee PAHALLE; noin huomiona vaan...) Sekoita joukkoon siirappi, suola ja mausteet. Lisää liotetut aprikoosit silputtuina. Lisää rasva.
Alusta jauhoja hitaasti. Vaivaa kunnon sitko! Lisää lopuksi vielä pikkuisen rasvaa, jotta saat taikinan irti sormista.
Kohota n. tunti.
Leivo kahdeksi limpuksi. Aseta leivät voideltuihin vuokiin. Kohota vielä puolisen tuntia. Painele haarukalla pintaan kevyesti reikiä.
Paista n. 20 min. Voitele leivät siirappivedellä, jotta niihin tulee kaunis pinta. Voit voidella ne useampaankin otteeseen, itse tein leipiin makean karkkipinnan voitelemalla ne neljään-viiteen otteeseen paistamisen aikana. Paista vielä n. 40 min tai kunnessa leivät ovat kypsiä.
Voit lisätä lopussa leipien päälle leivinpaperin, jotta limpuista ei tule liian ruskeita.
Sivele voita päälle, ja maistele vaikka kahvipullan korvikkeena. Erinomaista myös jouluisen maksapateen alla.
Toinen jouluinen herkku, jonka haluan esitellä teillekin, löytyy kalapöydästä. Sieltä löydyn muuten yleensä minäkin. Joulun kalat alkavat ainakin minun mielessäni horjuttaa kinkun paikkaa joulupöydän kuninkaana.
Italialainen joulusilli
- 2 Matjes-sillifilettä
- 1 punasipuli
- 2 prk (à 125 g) smetanaa
- 2 rkl valkoista balsamicoa
- 2 tl sinappia rouhittua
- mustapippuria
- 1/2 tl sokeria
Koristeluun:
- rucolaa
Silppua sipuli. Sekoita sipuli smetana-balsamico-sinappisekoitukseen. Lisää mausteet.
Viipaloi silli. Asettele silli tarjoiluvadille ja lusikoi smetana-sekoitus päälle.
Koristele rucolan lehdillä.
Voit myös halutessasi sekoittaa sillin smetanaseokseen ja lusikoida sillin vaikkapa lasipurkkiin. Sido purkin ympärille vielä joulunpunainen nauha ja tadaa! Olet tehnyt joululahjan annettavaksi vaikkapa isoäidille!
Meillä maisteltiin eilen leivän ja sillin ohella muitakin jouluherkkuja.
Tänään on kaksi päivää aattoon. Touhua vielä, jos sinun tarvitsee, mutta hellitä jo pian. Loppujen lopuksi, joulussa kyse on yksinkertaisista asioista; jotakin, mikä maistuu juuri sinun suussasi hyvältä, joku kenen kanssa nauraa ja muutaman päivän pako kiireestä.
Jos et pidä perinteisistä jouluruuista, älä tee niitä. Jos et niin perusta joulukuusesta, älä hanki sitä. Joulunvihaajakin voi nauttia joulusta. Itse kuulun kuitenkin siihen sakkiin, jolla kuusi on kimmellellyt kodin keskipisteenä jo viikon päivät.
Siivotessani löysin vanhan synttärikortin, jossa oli joulun ideaan sopiva runonpätkä:
Olkoon elämäsi vene kevyt,
mukana vain se, mitä tarvitset
- kodikas koti ja yksinkertaiset nautinnot,
yksi tai kaksi luotettavaa ystävää,
joku jota rakastaa ja joka
rakastaa sinua,
kissa, koira,
tarpeeksi syötävää ja
riittävästi vaatetusta.
Toivotan jokaiselle Rauhallista ja Rentouttavaa joulun aikaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti