sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Karitsaa ja couscousia

Haluaisin kovasti olla sellainen trendikäs kaupunkilainen, joka käy lauantaiaamuisin kävellen tai polkupyöräillen Kauppahallissa lihaostoksilla. Vihanneksiakin voisin sieltä ostaa - ja tietenkin leipää! Pakko tunnustaa, että vierailuni halliin jäävät aivan liian usein vain mielikuviin, ja lauantaisin huristelen markettiin. Saahan sieltä kaikki saman katon alta; niiiiiin kätevää. Samaan kauppakassiin sujahtaa possunfileet ja patterit, kissanruuat ja lasinpesuneste, avokadot ja uudet olohuoneen laminaatit. Vihreätä korttia vilauttamalla tilille ilmestyy vähittäiskaupan kulmakivet: bonukset. Siihenhän suomalaiset on 80-luvulta saakka opetettu.

Eilen auto lähti katsastukseen, ja minun oli pakko hoitaa kauppaostokset jotenkin muuten. Yleensä jonkinlainen pakko on paras (ja ainut) keino rutiinien murtamiseen. Kävelin halliin, taistelin tieni eläkeläisryhmittymien läpi ja yllätyin positiivisesti lihatiskin edullisista hinnoista. Pullapuodista vielä leipä kainaloon, ja lähikaupasta loput ostokset. Reissun ainut miinuspuoli oli kassien paino; miten pitkältä matka kaupalta kotiin (n. 200 m) saattoikaan tuntua. Kädet venähtivät pituutta ja muistutin puuskuttavaa gorillaa.

Hallin aamulla jauhettu karitsa inspiroi minut Pohjois-Afrikkalaiseen makumaailmaan.

KARITSAPULLAT

2:lle

- 300-400 g karitsan jauhelihaa
- 1 kananmuna
- 2 rkl korppujauhoa
- 1 pieni punasipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 1/2 chili
- suolaa
- mustapippuria
- paprikaa
- kuminaa
- kunnon ripaus Harissa-mausteseosta (tai erikseen korianteria, minttua, jeeraa ja chiliä)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili pieneksi. Vaivaa jauheliha, kananmuna ja korppujauhot tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla verrattain löysää, jotta pullista tulee meheviä. Mausta taikina ja lisää sipulit sekä chili. Harissa-maustetta saa laittaa runsaasti, jotta pullien makumaailma tulee esiin. Sekoittele taikina tasaiseksi.

Anna taikinan maustua hetki jääkaapissa. Pyörittele pullat.

Kuumenna loraus öljyä paistinpannulla ja paista pullat kaikilta pinnoilta. Asettele puolivalmiit pullat uunivuokaan ja paista n. 20 min uunissa.





COUSCOUS

- 2 dl couscousia
- 2 dl vettä
- 1/2 chili
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 tl suolaa
- 1 sitruuna
- puolikas oranssi paprika
- eri värisiä kirsikkatomaatteja
- kurkkua
- 1 punasipuli
- loraus oliiviöljyä
- loraus sesamöljyä
- Harissa-maustetta
- tuoretta minttua
- tuoretta persiljaa

Koristeluun:
- 1/2 sitruuna

Pilko paprika, tomaatit, kurkku ja sipuli tarjoilukulhoon. Purista puolikkaan sitruunan mehu sekaan ja anna maustua. Pilko chili ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa tilkkanen oliiviöljyä ja freesaa chili- ja valkosipulisilppua hetken. Lisää vesi ja suola, ja anna kiehua pari minuuttia. Ota kattila pois hellalta ja lisää couscous. Turvota kannen alla 5-10 min. Lisää turvonneeseen couscousiin tarvittaessa hiukan vettä ja jäähdytä.

Lisää jäähtyneeseen couscousiin puolikkaan sitruunan mehu ja Harissa-maustetta. Lisää couscous tarjoilukulhoon ja sekoita.

Lisää tuoreita yrttejä.

Maistele. Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita. Koristele sitruunaviipaleilla.



Tarjoile couscousin ja pullien kera raikasta jogurttikastiketta. Lisää maustamattomaan jogurttiin suolaa, pippuria, minttua ja Harissa-maustetta. Turkkilainen jogurtti on tarkoitukseen parasta, mutta suomalainenkin versio sopii.

Mikä tahansa roteva lammasviini sopii kaveriksi.




Muuten, mikäli sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä, kokeile myös arabialaisia Kibbeh-pyöryköitä. Ohjeen löydät täältä:
Arabialaisia synttäritunnelmia






2 kommenttia:

  1. Noi karitsapullat näytttää todella hyviltä! Täytyisipä kokeilla, kun harissaakin löytyy kaapin kätköistä!

    VastaaPoista
  2. Moi, joko kokeilit karitsapullia? :) Alkoi itsekin tehdä mieli...

    VastaaPoista