sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Pitkään haudutettua karitsanpotkaa

Valurautapata on paras ystäväni näin marraskuisina sunnuntaina. Se on kuin taikurin hattu: vippaat pataan jääkaapista löytyvät satunnaiset raaka-aineet, ja muutaman tunnin päästä sinulla on upea illallinen edessäsi.

Päätin laajentaa pataruokien repertuaariani, ja ottaa selvää valmistuuko taikurin hatussani yhtä hyvää karitsaa kuin esimerkiksi ravintola Roastissa. Minusta paras lammas ei välttämättä ole filettä vaan ylikypsää, maukasta potkaa, joka lähes sulaa suuhun.

YLIKYPSÄÄ KARITSANPOTKAA kahdelle

- kaksi karitsanpotkaa (yht. n. 800 g)
- herkkusieniä
- 4 salotttisipulia
- 5 pientä porkkanaa
- 2-3 valkosipulin kynttä
- timjamia
- rosmariinia
- minttua
- laakerinlehtiä
- oliiviöljyä
- 3 dl punaviiniä
- 2 dl vettä
- loraus vasikanfondia
- suolaa
- mustapippuria

Paistamiseen:
- öljyä
- voita

Ota potkat huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistamista. Pintamausta lihat yrteillä, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Hiero mausteet lihojen pintaan käsin.

Lohko salotit puolikkaiksi tai neljäsosiksi. Murskaa valkosipulinkynnet ja silppua. Viipaloi porkkanat. Sienet voit käyttää kokonaisina.

Kuumenna pannulla voita ja oliiviöljyä. Freesaile kuumassa öljy-voisekoituksessa valkosipulin paloja puolisen minuuttia. Kumoa valkosipulit pataan, jotteivät ne pala. Paista potkia muutaman minuutin ajan kaikilta sivuilta öljy-voisekoituksessa, joka nyt maistuu mukavasti valkosipulilta. Siirrä potkat pataan.

Paista samalla paistinpannulla viipaloidut porkkanat, sipulit ja sienet. Lisää joukkoon fondia ja parisen desiä vettä. Kaada koko komeus pataan.

Lisää pataan n. 3dl punaviiniä ja laakerinlehdet. Mausta tarvittaessa. Laita pata n. 120 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi.

Lähde lenkille, siivoa vaatekomero, tutki vanhoja valokuvia, katso leffa tms., mutta ÄLÄ jää neljäksi tunniksi uuniin tuijottelemaan. Potkat ovat valmiit, kun mehevä liha irtoaa luista.

Voit halutessasi suurustaa lopuksi osan liemestä kastikkeeksi. Siirrä potkat hetkeksi lautaselle, ja ota n. 4 desiä lientä padasta johonkin astiaan. Laita potkat takaisin pataan. Kuumenna kasarissa öljyä, lisää jauhoja ja sekoita. Suurusta nyt kasariin padasta varastettu liemi koko ajan sekoittaen. Lisää maun mukaan loraus viiniä, suolaa, pippuria tai yrttejä. Suurusta tarvittaessa jauhoilla tai Maizenalla.

Tarjoile potkat esim. peruna- tai juuresmuusin kera.


Tarvitseeko edes sanoa, että oli muuten törkeän hyvää! Myös tuoksut olivat varsin messevät: kuulemma lammas tuoksui alaovella saakka (asumme siis viidennessä kerroksessa). Ei huono!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti