sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Ihana banoffee ja ihanat, kamalat ystävät

Elämä heitti minut Helsinkiin. Potkaisi persauksiin ja käski kerätä luunsa. C'est la vie, sanotaan, mutta koville se silti ottaa. Olen alkanut tuntea suurta samaistumista Sinkkuelämän Carrien määritelmään "kiharahiuksisesta tytöstä"; tytöstä, joka räiskyy, kipinöi ja jättää jäljen missä ikinä kulkeekaan. (Vrt. "Suorahiuksinen tyttö", joka on ihan jees, tavanomainen, helppo käsitellä.) Kiharahiuksiset valitettavasti saavat kiharaisuutensa takia helposti turpaansa, koska aika monelle kiharaisuus on liikaa.

Kutsuin vanhat kunnon leidit, lukioaikaiset ystäväni, uuden asuntoni sisäänajoihin, ja kehittelin koko viikon jotain riittävän kiharaista, mutta kuitenkin yksinkertaista, mutta tyylikästä, muttei liian hifistelyä, mutta mieleenpainuvaa menua. Päädyin viereiseen.

Muutama sananen alkuruuasta: Leipäjuusto - good! Viikunahillo - good! Alkuruokaa olisi vaikea kehnommankaan kokin pilata. Jos ei omista coctailpala-muotteja, mukavia rinkuloita leipäjuustosta saa vaikka snapsilasilla. Viikunahillokeko päälle ja avot!

Maxillin klassikkoannos päätyi pääruoaksi. Reseptin löydätte aikaisemmista raapustuksistani, täältä. Höystin alkuperäistä reseptiä siivutetuilla retiiseillä.

Tämä se vaan toimii! Avokado ja wasabikastike tekee salaatista mehevää, ja paistettu lohi annoksesta tosi ruokaisan. Tyytyväinen mutina täytti huoneen, ja kissakin uskalsi ryömiä vaatekomeron suojista katsomaan mitä tyyppejä tänne nyt on paukahtanut.


Tein leivän kaveriksi itse persiljavoita simppelillä ohjeella: voita, rypsiöljyä, persiljasilppua ja sitruunamehua. Kaikki sekaisin, anna jähmettyä yön yli jääkaapissa ja tarjoa levitteenä tai maustevoina. Paras tapa sekoittaa aineet on laittaa ne kestävään pakastepussiin ja puristella massa tasaiseksi!

Meidän illallinen päättyi ihanaan banoffeehen. Uusi tuttavuus itselle - aivan varmasti tuli jäädäkseen.

BANOFFEE PIE

POHJA
175 g Bastogne-keksejä
1/2 dl pekaanipähkinöitä
85 g voita

KINUSKI
75g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
3,3 dl kuohukermaa
1/2 tl suolaa

PÄÄLLE
1rkl tomusokeria
1 dl pekaanipähkinöitä
2-3 banaania
2 dl kuohukermaa

Murskaa keksit ja pähkinät pieneksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keksinmuruihin. Levitä muruset irtopohjavuuan tai piirakkavuuan pohjalle ja reunoille, ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Sulata voi ja fariinisokeri kattilassa. Kaada joukkoon kerma ja keitä 10-15 min kunnes kinuski sakenee. Mausta suolalla. Kaada kinuski keksipohjan päälle ja anna jäähtyä yön yli jääkaapissa.

Sekoita tomusokeri pähköihin. Paahda kuumalla pannulla, kunnes sokeri alkaa kristaloitua pähkinöiden pintaan. Voit paahtaa pähkinät vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä.

Leikkaa banaanit ohuiksi siivuiksi, ja asettele kinuskin päälle. Vatkaa kerma, mausta sokerilla ja lusikoi koko komeuden päälle. Vielä paahdetut pähkinät, ja sinulla on valmista banoffeeta.

Ihanat kinuskiöverit!
















Kaikki tunnistavat itsestään sellaisia aikoja, jolloin viikko- ja kuukausitolkulla surkeiden ajatusten varjo on varjostanut kaikkea, iloistakin, tekemistä. Silloin vain odottaa sitä päivää, jolloin pystyy edes pienenpienen hetken tuntemaan taas ihan vilpitöntä onnea. Tänään aamuviideltä, kun te neljä olitte juuri nukahtaneet, minä muistin millaista onni olikaan. Kiitos.


3 kommenttia:

  1. Ai kuinka kivaa, että olet löytänyt tiesi keittiöön! Olenkin odottanut päivityksiä. Tein muuten itsekin lauantaina eräänlaisen banoffee-version rahkasta, siis banaanirahka koristeltuna banaanisiivuilla, pekaanipähkinöillä ja kinuskikastikkeella. Hyvää sekin oli, vaikka ei se tietty vastaa tuollaista ihanaa piirakkaa!

    VastaaPoista
  2. Löysin - ja toivottavasti en sitä enää unohda! Peukut banoffee-rahkalle, kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.

    VastaaPoista
  3. Olen pitkään halunnut kokeilla banoffee piirakkaa, ja taisin juuri löytää ohjeen, millä sen uskallan tehdä ;) Sinulla on myös todella hauska ja persoonallinen blogi!

    VastaaPoista