lauantai 3. toukokuuta 2014

Erittäin yleelliset simpukat merimiehen tapaan

Pidin kahden kuukauden salitauon, koska kyllästyin koko hommaan. Tauko päättyi tänään kunnon ylipitkään överitreeniin ja sen jälkeiseen saunamaratoniin. Tämän kombinaation jälkeen raahasin eufoorisen kroppani kauppaan, ja ajattelin tiristää vielä lisää mielihyväfiiliksiä ilmoille yhdellä maailman parhaista ruuista: Moules Marinières.

Ensialkuun voisin valistaa kaikkia miten Moules Marinières eli Simpukat Merimiehen tapaan on paitsi ihanan "luxus" myös varsin huokea ruokalaji. Sinisimpukat naapurikaupassani maksoivat 6e/kilo - halvempaa kuin halvin jauheliha! Erikoisen yleellisen tästä tämänpäiväisistä simpukoista tekee se, että minulla ei ollut kotona muuta viiniä kuin kuohuviiniä - kaiken lisäksi 22 karaatin kultahipuilla varustettua sellaista.


MOULES MARININIÈRES 1:lle

500 g sinisimpukoita
2 dl kuivaa valkoviiniä (tai kuohuviiniä)
0,5 dl vettä
0,5 dl kermaa
2 pientä salottisipulia
1-2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
persiljaa
runsas ruokalusikallinen voita
loraus oliiviöljyä

Tutki simpukkasi: laita ne kylmään veteen ja katso sulkeutuvatko ne. Koputtele avonaisia kuoria. Jos kuori ei sulkeudu, heitä simpukka pois. Jos käytät pakastettuja simpukoita, voit unohtaa tämän vaiheen.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuumenna voi ja oliiviöljy paistokasarissa, kuullota sipulit kevyesti. Lisää viini, vesi ja kerma. Kiehauta ja keittele muutaman minuutin. Lisää kiinninäiset simpukat pataan. Kiehauta ja keitä 3-5 minuuttia. Nyt kaikkien kuorien tulisi aueta. Heitä yhä kiinniolevat simpukat pois.

Tarjoile simpukat belgialaisittain maalaisranskalaisten ja aiolin kera. Maalaisleipä on myös aika must herkullisen liemen kaveriksi. 




On ne hyviä! Simpukkaliemeen ei muuten kannata lisätä suolaa lainkaan. Simpukat kun elävät suolaisissa vesissä, ja niiden kuori on suolainen. Voit nuolaista, jos et usko. Kuorien suola ja suolainen voi riittävät. Lientä jos jää, säästä se! Sen voi käyttää vaikkapa johonkin ihanaan pastaa, keittoon tai risottoon seuraavana päivänä.

Kultahippukuohari sopii myös ruokajuomaksi. 

Nyt voisin ottaa mukavan asennon tässä soffalla, katsoa (jälleen kerran) jonkun kotoisan ruotsalaisen dekkarin ja nautiskella hiljalleen kipeytyvistä lihaksista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti